Rots & Water is een psycho-fysieke-weerbaarheids training voor jongens en meisjes voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, jeugdhulpverlening, jeugddetentie en GGZ. Rots & Water is een puur Nederlands programma, ontwikkeld door Freerk Ykema, dat momenteel in meer dan 30 landen wordt ingezet in de begeleiding van jongens en meisjes van 4 – 18+. Doel van het Rots en Water programma is het vergroten van de communicatie- en sociale vaardigheden en welzijn bij kinderen en jongeren en het voorkomen en/of verminderen van sociale problemen zoals pesten, conflicten, uitsluiting, meeloopgedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Voor sommige kinderen is opgroeien nog niet zo makkelijk. Hun pad kan vol hobbels liggen, waardoor een kind onzeker kan worden en ander gedrag gaat vertonen. Doordat een kind in de training op spelenderwijs leert kiezen Tussen ROTS (vermogen om te zeggen wat je wilt, te zijn wie je wilt, jezelf te verdedigen) of WATER (vermogen om behulpzaam te zijn, vrienden te maken, te luisteren, respect te tonen) in bepaalde situaties, leert het kind om in balans te komen en zal het zelfvertrouwen groeien.

Een groeps training bestaat uit 10 lessen van 60 minuten. Elke week wordt er een ander thema behandeld zoals;

  • Kennismaken
  • Waar zit mijn kracht
  • (zelf) vertrouwen
  • Keuzes maken
  • Emoties
  • Samenwerken
  • (zelf) verdediging
  • Focus
  • Stevig staan

(niet perse in deze volgorde)

Deze thema's gaan als een breiwerk in elkaar over. Doordat het kind wekelijks leert keuzes te maken die hem of haar naar een doel brengt op een manier die voor haar of hem goed is maar zonder een ander te kwetsen, zal het kind dit ook thuis gaan doorvoeren en op school. Daarom is de medewerking van ouders en/of leerkracht enorm belangrijk. Op het moment dat er een lastige situatie thuis of op school zich voor doet, dat is het moment dat het geleerde in de Training kan worden geoefend en het resultaat zal groeien. Daarom worden ouders in deze training betrokken bij alles wat het kind leert en oefent. Hiervoor krijgt het kind een werk boekje mee naar huis, waar elke week een huiswerk blad aan toegevoegd wordt, met daarop wat we gedaan hebben die les en wat thuis of op school te oefenen. de ouder of leerkracht kan zo mee lezen en oefenen met het kind.

Halverwege de training is er een ouder/kind les. Dit houd in dat er per kind 1 ouder mee mag doen met de les. In deze les ga je als ouder samen met je kind de oefeningen herhalen die het kind tot dan toe al gehad heeft. Deze les geeft enorm veel inzicht en verbinding. 

In de laatste les gaan de kinderen een plankje door slaan. De kinderen hebben de hele training geleerd dat als je iets wil, het je ook zal lukken, zolang je maar niet opgeeft en in jezelf gelooft. Spierballen maken bij het plankje doorslaan niet zoveel uit. Wilskracht wel. Focus, zelfvertrouwen en je emoties beheersen komen bij elkaar in deze oefening. Doordat de zaal vol zit met familie en (on) bekenden kunnen zenuwen opspelen. En daarom is deze oefening goed, want zenuwen kun je beheersen. 

Rots&Water is tegen geweld. Op welke manier dan ook. Dit plankje doorslaan heeft dus niks met een vechtsport te maken.

 

 

www.rotsenwater.nl